• 0294-458575
 • info@rdfinancials.nl
 • Van Houten Industriepark 1, 1381 MZ Weesp

Administratie in 2019 bij internationaal ondernemen

 1. Blog
 2. Administratie in 2019 bij internationaal ondernemen
Administratie in 2019 bij internationaal ondernemen

Welk btw tarief bereken je aan je klanten in Nederland, binnen de EU en buiten de EU? Het algemene btw tarief in Nederland is 21%. En voor sommige diensten en goederen geldt het lage tarief van 6%, het 0%-tarief of een vrijstelling. Vanaf 1 januari 2019 verandert het 6%-tarief naar 9% btw.

In dit artikel gaan we in op de administratie bij internationaal ondernemen. Naast de btw bij internationale handel, leggen we je in dit artikel ook kort uit wat de Nederlandse btw-wijziging betekent voor jouw administratie.

Btw berekenen

De belasting in Nederland is anders geregeld dan de belasting in het buitenland. In Nederland een vast percentage van 21% btw aan goederen. Dus als de handel of dienst binnen Nederland blijft, dan wordt er 21% btw betaald. Die btw kun je als voorbelasting aftrekken, voor zover je de goederen of diensten gebruikt voor belaste omzet van je bedrijf.

Wanneer je goederen uit andere EU-landen afneemt, rekent de leverancier 0% btw aan jou. Bij export van jouw goederen naar het buitenland, reken jij geen btw.

Diensten met 0% btw

Bij de export van goederen, mag je het 0%-tarief toepassen. Zowel voor export met een ander EU-land of met een land buiten de EU, bereken je geen btw. Ter verduidelijking staat hier onder een opsomming van de diensten met een 0%-tarief:

 • diensten bij import vanuit en export naar het buitenland
 • internationaal personenvervoer
 • werkzaamheden aan goederen die uitgevoerd worden naar het buitenland
 • bemiddeling bij vervoer, opslag en invoer

Je brengt geen btw in rekening als je bij export aantoont dat de goederen de EU verlaten; daarom is het belangrijk dat je wel kunt aantonen dat je de goederen naar het buitenland vervoert.

Gaat het om import van buiten de EU, dan betaal je de Nederlandse btw bij het inklaren van de goederen. Dit bedrag geef je vervolgens in je standaard aangifte omzetbelasting aan, net zoals je doet bij je Nederlandse aankopen.

Nederland: lage btw tarief van 6% naar 9%

Vanaf 1 januari 2019 verandert het Nederlandse btw tarief van 6% naar 9%. In 2019 heeft deze btw verandering, impact op de prijs van de goederen die je verkoopt en jouw administratie.

Dit geldt voor goederen die in 2019 worden geleverd binnen Nederland. Op offertes en facturen hanteer je dus een btw tarief van 9%. Dit geldt voor de volgende goederen en diensten:

Diensten en goederen met 6% BTW in 2018 zijn:

 • Verkopen van voedingsmiddelen in de horeca
 • Boeken
 • Fietsen reparaties
 • Kleding en schoeisel reparaties
 • Kappers
 • Werkzaamheden aan woningen
 • Logies
 • Cultuur en recreatie
 • Personenvervoer

Echter wanneer er nog in 2018 is betaald voor de dienst, dan hanteer je op de factuur nog het percentage van 6% btw.

Een goed voorbeeld hier van, is het verkopen van een concertkaartje, van een concert die plaatsvindt in 2019. Wanneer het ticket in 2018 is gereserveerd en betaald, dan wordt er 6% btw betaald en geen 9% btw.

Valutarisico bij internationale handel

Je kunt internationaal handelen binnen de Eurozone of buiten de Eurozone. De Eurozone bestaat uit alle landen van de Europese Unie die de euro als munt hebben. Het is gunstig om als Nederlands bedrijf te handelen met een van de Europese landen. Omdat je beide betaald met euro’s, loop je geen valutarisico. Het product blijft dezelfde valuta waarde behouden.

Wanneer je handelt met een niet-EU-land dan heb je te maken met een andere valuta. Wanneer de koers van een munt stijgt, moet je meer betalen voor die munt. Dus wanneer je als Nederlander de producten van een Britse leverancier koopt, dan moet je als buitenlander meer betalen voor de producten in het Verenigd Koninkrijk. In dit geval blijft de prijs van de producten in £ hetzelfde, maar je moet er wel meer euro’s ervoor betalen.

Gevolgen Brexit voor internationale handel

De gesprekken lopen nog en er is nog geen definitieve overeenkomst. Dus blijven alle scenario’s van Brexit mogelijk. We adviseren je om te blijven voorbereiden op een Brexit akkoord.

Heb jij te maken met Britse leveranciers of Britse inkopers, een kantoor in Verenigd Koninkrijk of een andere britse handelsovereenkomst?

Denk goed na over de gevolgen voor jouw bedrijf. Bereid je bijvoorbeeld voor op vragen als: met welke administratieve rompslomp krijg je te maken? Alles dat te maken heeft met import, export, transport, toeleveranciers, het gebruik van digitale diensten, auteursrechten en uitvindersrechten wordt ineens anders. Welke investeringen moet je doen in bijvoorbeeld douane aangifte software, personeel en logistiek? En welke kosten bereken je door? Ga je voorraad houden en waar? Zijn jouw overeenkomsten Brexit-proof? Breng de gevolgen en risico’s zo volledig mogelijk in kaart.

Conclusie

Is internationaal handelen gunstig voor jouw bedrijf? Het voordeel is dat er geen btw gerekend wordt. Het nadeel is dat je vaak te maken hebt met duurdere producten uit het buitenland. Dit komt door een hoge waarde van de vreemde valuta van het buitenland ten opzicht van de Euro. Bereid je voor op jouw administratie wanneer je in het buitenland handelt. En vooral met de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk is het belangrijk al voorbereidingen in je administratie te treffen!

contact

FINANCIËLE ADMINISTRATIE IS MAATWERK. BEL OF E-MAIL ONS VOOR EEN AFSPRAAK