Wat is debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer; wat is dat eigenlijk?

Debiteurenbeheer hoort voor vele ondernemers niet bij een van zijn/haar favoriete taken. Het kost veel tijd en energie, en dient uiterst secuur te gebeuren. Gezien er zoveel bij komt kijken kunt u uw debiteurenbeheer uitbesteden aan een specialist. Wij van RD Financials verzorgen deze administratie voor vele bedrijven, en leggen in dit artikel graag uit wat het beheren van de debiteuren precies inhoudt en wat er bij komt kijken.

Wat is debiteurenbeheer?

Simpel gezegd komt het neer op het beheren van alle debiteuren van een bedrijf. Debiteuren zijn klanten en als zij jouw bedrijf nog niet betaald heeft is de klant een debiteur. Wij van RD Financials kunnen dit van A tot Z verzorgen. Van het opstellen en versturen van alle facturen tot het controleren van alle geldstromen en het beheren van alle openstaande posten en debiteuren. Maar RD Financials gaat een stapje verder. Zo kunnen wij ook helpen bij het onderhouden van het contact met debiteuren, incassobureaus en eventueel andere derde partijen. Zo kan de administratie van A tot Z uit handen worden genomen.

Wat te doen als debiteuren niet betalen?

Natuurlijk is het mogelijk dat een klant vergeet om te betalen binnen de standaard termijn. Stuur daarom altijd een herinnering als de betalingstermijn is verstreken. Daarnaast is het verstandig om even telefonisch contact op te nemen, zo hoort u sneller of er iets bijzonders aan de hand is waar rekening mee gehouden dient te worden. Nadat er herinneringen zijn gestuurd en een gesprek is aangevraagd, kan er een sommatiebrief worden gestuurd om de klant in gebreke te stellen en een uiterste betaaldatum vast te leggen.

Het kan zijn dat de klant welwillend is om het openstaande bedrag alsnog te voldoen, maar dat dit om verschillende redenen simpelweg nog niet mogelijk is. Indien dat het geval is kunt u er voor kiezen om een betalingsregeling af te spreken. Ook hier kan RDFinancials mee helpen of dit ook volledig uit handen nemen.

Waarom is debiteurenbeheer zo belangrijk?

Ieder bedrijf wil natuurlijk dat de cashflow gezond is en dat klanten tijdig betalen. Hiervoor moet het debiteurenbeheer in kaart zijn. Een groot deel van de bedrijven dat failliet gaat heeft een slecht debiteurenbeheer als een van de belangrijkste redenen van het faillissement. Er is simpelweg een te hoog debiteurensaldo en/of te veel openstaande posten.

Welke klanten betalen op tijd, en welke betalen niet op tijd? Niet alleen voor uw onderneming is het fijn om uw debiteurenbeheer op orde te hebben, ook uw klanten waarderen het als ze tijdig en correct de facturen ontvangen.

Debiteurenbeheer draagt uiteindelijk zelfs een belangrijke rol bij de winst die je bedrijf uiteindelijk maakt en waarborgt de voortgang van je bedrijf. Tevens zal een consistente debiteurenbeheer tijdig problemen van achterstallige betalingen signaleren, wat het openstaande saldo terugdringt.

Als laatste zal het klachten van klanten terugdringen en je imago en je werkvreugde helpen verbeteren.  Kortom; het verbeteren van het debiteurenbeheer zal er ook voor zorgen dat uw bedrijf op verschillende vlakken positieve stappen zal zetten. Essentieel om uw debiteurenbeheer dus goed in te richten.

Debiteurenbeheer uitbesteden?

Wilt u zich aan de hand van een gesprek oriënteren op de mogelijkheid om uw debiteurenbeheer uit handen te geven? Geen probleem. Tijdens een telefoongesprek of gesprek op kantoor nemen wij uw vragen en wensen graag met u door. Neem contact met ons op.

Laat een reactie achter